Υπάρχει νοημοσύνη των ζώων;

Ακόμη πιο δύσκολο: Εκτός από τη νοημοσύνη των ζώων, υπάρχει νοημοσύνη στα έντομα;

Τίποτε από αυτά που γίνονται στη φύση δεν είναι τυχαίο. Όλα έχουν ένα σκοπό.

Μέχρι και η μικρή η κάμπια φτιάχνει ένα κάλυμμα από ξυλαράκια και σάλιο για απόκρυψη από τα πουλιά. Το φοράει στο σώμα της και προχωρά κρυμμένη. Πλέον μοιάζει με ξύλο.

Οι μύγες επίτηδες δεν πετάνε κυκλικά για να μη μπορεί να προβλεφθεί η τροχιά τους και τις σκοτώσουν τα πουλιά και οι άνθρωποι. Με τι μυαλό ενεργούν τόσο λογικά και κάνουν αυτές τις λογικές πράξεις;

Τα ζώα που μεταναστεύουν πριν έρθει ο χειμώνας. Η σταθερή πορεία που ακολουθούν σε κάθε γενιά. Είναι πανέξυπνα τα αποδημητικά πουλιά και μπορούν και διαμορφώνουν την πορεία τους κάθε χρόνο με επιτυχία.

Οι θαλάσσιες χελώνες περιπλανιόνται στη θάλασσα και όταν φτάσει η ώρα να γεννήσουν τα αυγά τους, ξαναγυρίζουν στο μέρος όπου γεννήθηκαν. Εκεί και μόνο εκεί γεννούν και αυτές τα δικά τους αυγά. Έχουν τρομερή ευφυΐα και αναγνωρίζουν το μέρος όπου γεννήθηκαν ύστερα από απουσία πολλών ετών.

Προσωπικά πιστεύω ότι δε φτάνει η φυσική επιλογή για να γίνει αυτό. Ακόμη και αυτά τα πλάσματα έχουν νοημοσύνη και εσωτερική λογική! Μια αίσθηση αρμονίας που τα κατευθύνει στο να πράττουν σωστά. Δεν κινούνται με ένστικτο. Κινούνται με νοημοσύνη.

Προφανώς αυτό στον άνθρωπο ονομάζεται συνείδηση!