Αιτίες και επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης


Κάποτε υπήρχε μετά τον Κολόμβο μια αυτοκρατορία που λεγόταν Ισπανική Αυτοκρατορία.

Ξεκίνησε για να κατακτήσει τη Νότια Αμερική. Και τα κατάφερε! Και μάζεψε όλα τα πλούτη των πολιτισμών των Ίνκας και των Μάγια. Μεγάλες ποσότητες χρυσού μεταφέρθηκαν στην Ισπανία… Οι επιφανείς Ισπανοί θεώρησαν τότε ότι δε θα χρειαζόταν να ξαναεργαστούν ποτέ, αφού είχαν κλέψει μεγάλες ποσότητες χρυσού.

 

Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ. Η απληστία των Ισπανών πληρώθηκε και τιμωρήθηκε. Οι ποσότητες χρυσού που έφεραν, δημιούργησαν πληθωρισμό και ο χρυσός άρχισε να χάνει την αξία του. Και η οικονομία τους οδηγήθηκε προς την καταστροφή!

 

Βεβαίως τότε δεν υπήρχε η επιστήμη της οικονομολογίας, ούτε τα εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα για να προφητεύσουν τα αποτελέσματα της απληστίας των Ισπανών κατακτητών.

 

Και ας έρθουμε στο σήμερα! Με την «τεράστια πρόοδο» της οικονομολογίας και των μαθηματικών… Και τι βλέπουμε; Ότι η οικονομία είναι πάλι στα πρόθυρα της κατάρρευσης!

 

Και αυτό οφείλεται πάλι στην ανθρώπινη απληστία! Ναι, πάλι η οικονομία θα οδεύσει στην καταστροφή επειδή οι άνθρωποι που έχουν τα περισσότερα χρήματα από όλους θέλουν και ακόμη περισσότερα!

 

Και εξηγώ αμέσως τι συμβαίνει… Μη νομίζεται ότι είναι τυχαίο το ποσό που παίρνουμε σήμερα ως κατώτατο μισθό και έχουμε ονομαστεί η γενιά των 700 ευρώ! Είναι το ποσό το οποίο σε κάνει να ζεις στα όρια της φτώχειας και σε κάνει υποχείριο των δανείων και των τραπεζών! Σύγχρονη δουλεία και σκλαβοπάζαρο δηλαδή!

 

Επίσης η κερδοσκοπία αυτών που ελέγχουν τις πηγές ενέργειας είναι τραγική. Το πετρέλαιο είναι πανάκριβο και το φυσικό αέριο το ίδιο. Κατά τη γνώμη μου αυτά οφείλονται αποκλειστικά στην κερδοσκοπία και όχι στο κόστος παραγωγής τους!

 

Μ’ αυτό τον τρόπο συσσωρεύουν οι κερδοσκόποι τεράστια κέρδη σε βάρος όλου του κοινωνικού συνόλου… Αλλά χαμογελάω γιατί δεν έχουν σκεφτεί τις συνέπειες των πράξεών τους… Συνέπειες που δε θα προκύψουν από κάποια επανάσταση ή ανατροπή αλλά από τη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

 

Από την οικονομική κατάρρευση του κοινωνικού συνόλου δε θα γλιτώσουν ούτε οι ίδιοι οι κερδοσκόποι, γιατί και αυτοί στην ίδια κοινωνία μένουν. Προσπαθούν να μην καταρρεύσει η κοινωνία προσφέροντας τον κατώτατο μισθό των 700 ευρώ, αλλά είναι πολύ λίγα και αυτό δεν το βλέπουν με την κοντόφθαλμη ματιά τους.

 

Αν αυξηθεί η εγκληματικότητα και αυτοί οι ίδιοι οι κερδοσκόποι θα το πληρώσουν. Αν δεν υπάρχουν χρήματα για σχολεία και αυτοί οι ίδιοι θα ζουν σε μια κοινωνία δίχως παιδεία και πολιτισμό. Αν δεν υπάρχουν χρήματα για τους δρόμους και αυτοί οι ίδιοι και τα παιδιά τους θα οδηγήσουν στους υπάρχοντες και επικίνδυνους κακοσυντηρημένους δρόμους.

 

Θα πρέπει λοιπόν να ζούνε σε μια γυάλα, όπως συμβαίνει στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, όπου οι πλούσιοι ζουν στους ουρανοξύστες και οι φτωχοί στις φαβέλες. Έτσι όμως οι πλούσιοι που ζουν στους ουρανοξύστες στην πραγματικότητα δημιούργησαν μια φυλακή με πούπουλα και κλείστηκαν μέσα. Έχουν μονίμως το άγχος των φτωχών και εξαθλιωμένων.

 

Και ας πάμε στο χειρότερο σενάριο, όπως έγινε πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου δεν είχαν χρήματα οι πολίτες να πληρώσουν για τα δάνεια των σπιτιών τους. Έτσι και οι πολίτες έχασαν τα σπίτια τους και καταστράφηκε ένα μέρος της κοινωνίας, αλλά και οι τράπεζες χρεωκόπησαν γιατί δεν είχαν χρήματα από τα δάνεια. Έτσι προσπαθούν τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες να σώσουν την κοινωνία τους από την οικονομική κατάρρευση που προήλθε από την απληστία των τραπεζών για παραπάνω κέρδη.

 

Οι αρχαίοι Έλληνες μπορεί να έκαναν αρκετά λάθη, είπαν όμως και πολύ σωστά πράγματα: Ο Πρωταγόρας είχε λύσει το πρόβλημα της απληστίας που περιγράφω παραπάνω. Είχε πει «Μέτρο όλων ο άνθρωπος». Δηλαδή οι ενέργειές μας πρέπει να γίνονται προς όφελος του ανθρώπου και της κοινωνίας πάντα. Όταν ευημερεί η κοινωνία και προστατεύει τους πολίτες της, τότε ευημερεί και ο καθένας χωριστά.

 

Επομένως πρέπει να καταλάβουν οι κερδοσκόποι ότι είναι προς όφελός τους να ρίξουν τις τιμές στην κοινωνία μας, να αυξήσουν τους μισθούς και να αφήσουν και μερικά χρήματα στα δημόσια ταμεία.

 

Η οικονομική κρίση είναι τεχνητή!

 

Είναι ένα μεγάλο ψέμα. Οικονομική κρίση υπάρχει επειδή έχουμε συμφωνήσει εμείς οι άνθρωποι αυθαίρετα να μην αντιστοιχούν τα χρήματα σε υλικά αγαθά!

 

Και πού  θα αντιστοιχούν θα μου πείτε; Πουθενά! Στον λεπτό αέρα! Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων σήμερα παράγεται από αέρα και είναι εντελώς ένα νούμερο στους υπολογιστές.

 

Δηλαδή ορισμένοι άνθρωποι πήραν δάνεια από τις τράπεζες για να αγοράσουν σπίτι. Οι τράπεζες έδιναν δάνεια στους ανθρώπους, αδιακρίτως αν μπορούσαν να το αποπληρώσουν ή όχι!

 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρεύουν δάνεια για αποπληρωμή ή για να το πούμε πιο απλά: υποσχέσεις ότι θα πληρωθεί το δάνειο που χορηγήθηκε από την τράπεζα. Αυτές τις υποσχέσεις για αποπληρωμή η τράπεζα τις πούλησε σε όλο τον κόσμο και τις χρησιμοποίησε σαν πραγματικό χρήμα, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μόνο οι υποσχέσεις των ανθρώπων ότι θα πληρώσουν το δάνειό τους.

 

 Όμως οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους γιατί ποτέ δεν είχαν αυτή την οικονομική δυνατότητα. Τότε ακούστηκε ότι το σύστημα είναι έτοιμο να καταρρεύσει!

 

Και ρωτάω: πώς είναι δυνατό να καταρρεύσει ένα σύστημα από κάποιες τράπεζες που έχασαν λεφτά; Δηλαδή είναι πιο λογικό να υποθέσουμε ότι οι τράπεζες αυτές στο τέλος του χρόνου θα έχουν λιγότερα κέρδη ή έστω χασούρα. Αλλά γιατί να καταρρεύσει όλο το σύστημα;

 

Η απάντηση είναι απλή: διότι τα λεφτά που δανείζουν οι τράπεζες  δεν υπάρχουν πουθενά! Όπως εξηγεί το ντοκυμαντέρ ‘money as debt’ , οι τράπεζες δικαιούνται να δανείζουν δέκα φορές παραπάνω χρήματα από αυτά που διαθέτουν!! Άρα οι τράπεζες δάνεισαν χρήματα και έχασαν χρήματα που ποτέ δεν υπήρξαν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλυφθεί το κενό από το τραπεζικό σύστημα.

 

Και αντί να αλλάξουμε το τραπεζικό σύστημα, έρχονται οι κυβερνήσεις των χωρών και λένε ότι πρέπει οι πολίτες να στηρίξουν τις τράπεζες και να τις δώσουν οικονομικές ενισχύσεις. Αυτό είναι το πιο αστείο πράγμα που έχω ακούσει στη ζωή μου! Είναι δυνατόν οι τράπεζες που κατέχουν όλο τον παγκόσμιο πλούτο στα χέρια τους να χρειάζονται τη βοήθεια του κόσμου τον οποίο ξεζουμίζουν;

 

Όταν δανείζει η τράπεζα λεφτά έχει περισσότερο τόκο από το επιτόκιο που δίνει σε εμάς όταν καταθέτουμε χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι έχει σίγουρο κέρδος τη διαφορά του τόκου από το επιτόκιο.

 

Επίσης πολλές φορές τα κέρδη των τραπεζών είναι περισσότερα από το σύνολο των κερδών της υπόλοιπης κοινωνίας και αυτό σημαίνει ότι στραγγαλίζουν την κοινωνία και ρουφάνε όλα τα κέρδη της. Αυτό σημαίνει ότι η κοινωνία δίνει στις τράπεζες όλα τα χρήματα που κερδίζει και υπάρχει ακόμη χρέος. Όλη η κοινωνία έχει γίνει υποτελής στις τράπεζες.

 

Κάποτε χτίστηκαν οι πυραμίδες. Και υπήρχαν οι σκλάβοι που δούλευαν και οι ευγενείς που διέταζαν. Αυτό το πράγμα συμβαίνει και σήμερα, απλά γίνεται σε άλλη μορφή. Δηλαδή με το δάνειο που συνάπτεις με την τράπεζα, για παράδειγμα στεγαστικό δάνειο για 30 έτη, δεσμεύεσαι να δουλεύεις την υπόλοιπη ζωή σου για την τράπεζα!

 

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε η τράπεζα να έχει παραπάνω κέρδη από την υπόλοιπη κοινωνία.

 

Για τους παραπάνω λόγους η κρίση είναι ψεύτικη! Το μόνο που χρειάζεται να γίνει είναι να αλλάξουν οι όροι του τραπεζικού συστήματος και να αντιστοιχεί το χρήμα σε πραγματική παραγωγή και σε κρατικές υποδομές. Δηλαδή ένας άνθρωπος να είναι τόσο πλούσιος, όση είναι και η παραγωγή του. Αυτό φαίνεται αυτονόητο αλλά σήμερα αυτό δεν συμβαίνει! Μόνο για τον φτωχό μεροκαματιάρη ισχύει! Για τον πλούσιο που παίζει στο χρηματιστήριο, θα είναι τόσο πλούσιος όσο φουσκωμένες είναι οι μετοχές του.

 

Και έχω μια ερώτηση που θα αποδείξει ποιος είναι αυτός που ορίζει τη σημερινή κοινωνία… και θα απαντήσει και γιατί οι τράπεζες πήραν κρατικές ενισχύσεις…

 

Όπως ξέρουμε, όλα τα κράτη της γης είναι χρεωμένα στο διεθνές νομισματικό ταμείο… όλα τα κράτη μηδενός εξαιρουμένου… οι ηνωμένες πολιτείες της αμερικής χρωστάνε, η αγγλία χρωστάει, η γερμανία χρωστάει, η γαλλία χρωστάει, η ιαπωνία χρωστάει, η ρωσία χρωστάει, οι αναπτυσσόμενες χώρες χρωστάνε χρήματα…

 

Αλλά πού χρωστάνε όλοι αυτοί χρήματα; Πού στο καλό χρωστάει όλος ο πλανήτης χρήματα; Το διεθνές νομισματικό ταμείο εκπροσωπεί όλα τα κράτη. Άρα όλα τα κράτη χρωστάνε στον εαυτό τους!; Όχι βέβαια. Δεν μπορεί να χρωστάς λεφτά στον εαυτό σου! Άρα; Όλα τα κράτη χρωστάνε λεφτά σε τράπεζες!!

 

Και γιατί δεν βγάζουν ένα νόμο τα κράτη και να αποφασίσουν ότι δεν χρωστάνε πλέον χρήματα; Οι τράπεζες ανήκουν στα κράτη και συντηρούνται από αυτά. Επομένως είναι εξαρτημένα από αυτά. Αν τα κράτη αποφάσιζαν ότι δεν χρωστάνε χρήματα στις τράπεζες, αυτές δεν έχουν κανέναν τρόπο για να αλλάξουν αυτή την απόφαση.

 

Επομένως τι συμβαίνει; Τα κράτη είναι υποχείρια των τραπεζών! Αυτές διοικούν και όχι οι κυβερνήσεις των κρατών. Αν διοικούσαν οι κυβερνήσεις των κρατών, τότε θα απαλλάσονταν από τα χρέη των τραπεζών. Όμως διοικούν οι τράπεζες τον πλανήτη και αυτές δεν επιτρέπουν τη διαγραφή των χρεών!

 

Για τον ίδιο λόγο πήραν και οικονομική βοήθεια από τα κράτη, δηλαδή ξεζούμισαν τον κόπο των απλών πολιτών που είναι ήδη χρεωμένοι! Όπως είπα και νωρίτερα, τις απώλειες σε χρήμα και κέρδος που είχαν με την οικονομική κρίση αντί να τις πληρώσουν οι ίδιες οι τράπεζες, επέβαλαν να τις πληρώσουμε όλοι εμείς από το υστέρημά μας!

 

Άρα οι τράπεζες κυβερνούν τον κόσμο και όχι οι κυβερνήσεις ούτε οι πολίτες!

 

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση; Πάνω από όλα να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει… Στη συνέχεια αν όλοι οι άνθρωποι απαιτήσουν αλλαγή οι τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά γιατί οι τραπεζίτες ζουν στην ίδια κοινωνία με εμάς! Αν δεν συμφωνήσουν θα τους περιθωριοποιήσουμε!