Πώς διαμορφώνεται η οικονομία σήμερα;

Η οικονομία είναι η ραχοκοκαλιά κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας. Άλλωστε το χρήμα κάνει τον κόσμο να γυρίζει!

Το ποσό του χρήματος που έχει μία χώρα εξαρτάται από την ποσότητα χρυσού που κατέχει, από τον τζίρο που έχει μία χώρα, από τις επενδύσεις που γίνονται, από τα επιτόκια που θέτει, από την παραγωγή και τις εξαγωγές της.

Όταν τα επιτόκια είναι υψηλά τοποθετούνται περισσότερα χρήματα σε τράπεζες, το χρήμα φεύγει από την κυκλοφορία, μειώνεται ο πληθωρισμός διότι φθηναίνουν τα αγαθά από την έλλειψη ζήτησης και χρημάτων, αυξάνεται όμως ταυτόχρονα και η ανεργία διότι δε γίνονται νέες επενδύσεις.

Όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά, φεύγει το χρήμα από την τράπεζα, διότι δε συμφέρει πλέον να βρίσκεται εκεί και τοποθετείται σε επενδύσεις που παρέχουν καλύτερες αποδόσεις. Μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργούνται θέσεις εργασίας και μειώνεται η ανεργία. Παράλληλα όμως διοχετεύεται χρήμα στην αγορά, αυξάνεται η ζήτηση των αγαθών, αυξάνονται οι τιμές τους και ο πληθωρισμός.

Άρα όλα μαζί ευχαριστημένα δεν γίνεται ποτέ!

Η ισχυρή οικονομία αποδίδει και ισχυρό νόμισμα με μεγάλη αξία, όμως τα αγαθά γίνονται ακριβά σε χώρες με νομίσματα μικρότερης αξίας. Έτσι προτιμούν αυτές να εισάγουν προϊόντα από τρίτες χώρες με φθηνότερο νόμισμα και μειώνεται η ανταγωνιστικότητα της ισχυρής οικονομίας.