Το χρήμα δημιουργεί ή λύνει προβλήματα;

  • Το χρήμα δημιουργεί ή λύνει προβλήματα;


Η πρώτη μεγάλη ανακάλυψη της ανθρωπότητας είναι το χρήμα και η δεύτερη ακόμη μεγαλύτερη ανακάλυψη είναι η κατάργηση του χρήματος. Από την τηλεοπτική σειρά “Σταρ Τρεκ”.


Τα χρήματα χρειάζονται στην καθημερινή ζωή διότι αποτελούν μέσο συναλλαγής. Δίνεις χρήματα και παίρνεις ένα ψωμί. Αν δεν υπήρχε το χρήμα, τότε ο χτίστης θα έπρεπε να χτίσει κάτι για τον φούρναρη και μετά να πάρει ψωμί. Ο γιατρός θα περίμενε να αρρωστήσει πρώτα ο φούρναρης, να τον εξετάσει και να τον γιατρέψει και μετά να πάρει ψωμί. Αυτά όλα δεν είναι δυνατό να γίνουν.


Πόσα χρήματα κερδίζει ο καθένας από τη δουλειά του; Αυτό είναι προϊόν αυθαίρετης συμφωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Θεωρούμε ότι ο δικαστής ασκεί ένα πολύ σημαντικό λειτούργημα και πρέπει να πληρωθεί με αρκετά χρήματα. Επίσης δίνουμε στον δικαστή αρκετά χρήματα για να ζει μια άνετη ζωή και να μην δωροδοκείται εύκολα. Στον καθαριστή του δρόμου δίνουμε λιγότερα χρήματα, γιατί θεωρούμε τη δουλειά του λιγότερο σημαντική. Επίσης για να γίνει κάποιος οδοκαθαριστής δεν χρειάζεται να σπαταλήσει χρόνο και χρήματα για να σπουδάσει.


Πόσα χρήματα παίρνει ένας παραγωγός για τα προϊόντα του; Αυτό καθορίζεται από τη ζήτηση που έχουν τα προϊόντα του. Άρα καθορίζεται η τιμή από το προϊόν της εργασίας του με βάση την επιθυμία της κοινωνίας για αυτό.


Καινούργιο χρήμα δεν παράγεται ανάλογα με τα υλικά αγαθά, ούτε ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που ζουν στην κοινωνία. Το χρήμα σήμερα παράγεται με βάση τις αυθαίρετες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών που τα τυπώνουν.


Όπως έλεγε και ο Χριστός δεν μπορείς να υπακούς σε δύο Θεούς. Είτε θα υπακούς στο χρήμα είτε στον Χριστό.


Για να αποκτήσει κάποιος χρήματα σήμερα δεν χρειάζεται να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του. Αντιθέτως, σήμερα αποκτά κάποιος πιο εύκολα χρήματα όταν εκμεταλλεύεται τον συνάνθρωπό του. Αποκτά ευκολότερα χρήματα όταν δεν έχει ηθικές αναστολές. Αποκτά ευκολότερα χρήματα όταν το χρήμα αποτελεί τον ύψιστο στόχο και το κυνηγάει μέρα νύχτα.


Συνήθως αυτοί που πιστεύουν ότι πιο σημαντικό από όλα είναι η υγεία των ανθρώπων, η οικογένειά τους, τα παιδιά τους, οι συγγενείς και φίλοι τους, το χρήμα το θεωρούν μέσο για να περάσουν καλά και δεν αποτελεί τον ύψιστο στόχο.


Αυτοί που είναι ανθρωπιστές, δεν θέλουν να εκμεταλλευτούν τον συνάνθρωπό τους, θέλουν να βοηθήσουν τους άλλους, έχουν μειονέκτημα απέναντι σε αυτούς που χρησιμοποιούν κάθε απάτη και εκμετάλλευση και καταστροφή για να βγάλουν χρήματα.


Το αποτέλεσμα είναι αυτοί που δεν έχουν ηθικούς φραγμούς να έχουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με αυτούς που είναι ανθρωπιστές και οικολόγοι. Εφόσον έχουν περισσότερα χρήματα, άρα έχουν και περισσότερη αγοραστική δύναμη. Είναι πιο μεγάλα ψάρια. Και όπως ξέρουμε το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Αυτό συμβαίνει και στην κοινωνία μας. Τα ανήθικα μεγάλα ψάρια – εταιρίες και επιχειρήσεις – τρώνε τις μικρότερες και πιο ανθρωπιστικές. Άρα στο τέλος οι εταιρίες που θα υπερισχύσουν και θα ελέγχουν την κοινωνία με το χρήμα τους, θα είναι οι κοινωνικά αναίσθητες.


Άρα το χρήμα ήρθε για να λύσει προβλήματα στην καθημερινότητα, όμως όταν μιλάμε σε μεγαλύτερη κλίμακα, δηλαδή για εκατομμύρια χρήματα, ήρθε για να δημιουργήσει προβλήματα. Το χρήμα είναι η αιτία της καταστροφής του περιβάλλοντος, της εκμετάλλευσης των ανθρώπων και της κατάργησης της άμεσης δημοκρατίας.


Άρα μήπως θα πρέπει να καταργήσουμε το χρήμα; Και πώς θα είναι η ζωή μας χωρίς χρήματα; Το χρήμα δεν μπορεί να καταργηθεί διότι: (α) Δεν γίνεται να εξισωθεί αυτός που δουλεύει από αυτόν που δεν δουλεύει (β) Δεν γίνεται να εξισωθεί αυτός που δουλεύει πολύ με αυτόν που δουλεύει λιγότερο (γ) Δεν γίνεται να εξισωθεί αυτός που προσπαθεί και μοχθεί για έναν σκοπό με αυτόν που είναι άεργος. Απλώς το χρήμα θα πρέπει να παράγεται με διαφορετικό τρόπο και να αντιστοιχεί στην πραγματική εργασία των ανθρώπων.


Η πολιτεία όμως θα πρέπει να απαλλάξει τον άνθρωπο από το άγχος της καθημερινής επιβίωσης. Ώστε το χρήμα να είναι απαραίτητο μόνο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και όχι για την επιβίωση. Είναι εφικτό; Για να απαντηθεί αυτό θα πρέπει να ερευνήσουμε αν μπορούν σήμερα οι άνθρωποι να παράγουν αυτά που χρειάζονται με αυτόματο τρόπο. Χρειαζόμαστε πηγές ενέργειας. Αυτές είναι ο ήλιος και η γη. Έχουμε την τεχνολογία να πάρουμε αιολική και ηλιακή ενέργεια με συλλέκτες. Μπορούμε να πάρουμε ενέργεια από τα κύματα της θάλασσας και την παλίρροια. Από τη διαφορά ύψους του νερού με υδάτινα φράγματα. Από τη γη μπορούμε να πάρουμε γεωθερμική ενέργεια. Επομένως μπορούμε να είμαστε ενεργειακά ανεξάρτητοι. Άρα με τη βοήθεια της ενέργειας μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε όλες τις διαδικασίες παραγωγής τροφής και υλικών αγαθών. Εφόσον όλα γίνουν αυτόματα, χρειάζεται περίπου το 5% των ανθρώπων για την παραγωγή. Επίσης οι υπηρεσίες απαιτούν ακόμη 5% των ανθρώπων.


Άρα το υπόλοιπο 90% των πολιτών θα έχει ελεύθερο χρόνο για φιλοσοφία, έρευνα, διασκέδαση, μόρφωση και εργασία σε όποιον τομέα επιθυμεί.


Άρα με αυτό τον τρόπο, χωρίς την πίεση της καθημερινής απόκτησης χρήματος για επιβίωση, οι άνθρωποι μπορούν να προστατέψουν το περιβάλλον, να αποκτήσουν άμεση δημοκρατία και να νοιάζονται περισσότερο για τον συνάνθρωπό τους.


Translate This Page