Πώς φαντάζεστε την ιδανική πανεπιστημιακή εκπαίδευση;

Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση επηρεάζει βαθιά πρώτα την προσωπικότητα και έπειτα την επαγγελματική καριέρα.

Η γνώση πρέπει να γίνει συνειδητό στον κόσμο ότι αποτελεί αγαθό , όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανείς δε νοείται να μην έχει πρόσβαση σε αυτά. Η γνώση πρέπει να παρέχεται ελεύθερα σε όλους, χωρίς περιορισμούς!

Οι εξετάσεις για να περάσεις στη σχολή του πανεπιστημίου είναι μία απάτη του εκπαιδευτικού συστήματος. Πολλοί τις θεωρούν απαραίτητες. Όμως δεν είναι καθώς καταργούν το δικαίωμα του καθενός στη γνώση. Επίσης, οι εισαγωγικές εξετάσεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προσδιορίσουν αν κάποιος είναι κατάλληλος ή όχι για να φοιτήσει σε μια σχολή και μετέπειτα να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Ο καθένας θα πρέπει να σπουδάζει το όνειρό του.

Το επάγγελμα που τον ευχαριστεί. Προτείνω να μπαίνουν όλοι στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις εισαγωγικές ανταγωνιστικές. Να δίνουν μόνο εξετάσεις επάρκειας γνώσεων του Γυμνασίου και του Λυκείου για να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όμως στα πανεπιστήμια για κάθε μάθημα να δίνουν αξιοκρατικές εξετάσεις. Κάθε μάθημα πανελλαδικά να δίνεται την ίδια μέρα και ώρα με κοινά θέματα. Τα ονόματα των φοιτητών να σφραγίζονται για να μη φαίνονται και τα γραπτά να αποστέλλονται για διόρθωση στην πιο μακρινή αντίστοιχη σχολή.

Για παράδειγμα τα γραπτά της Θεσσαλονίκης να αποστέλλονται στην Κρήτη και της Αλεξανδρούπολης στα Ιωάννινα. Αν οι φοιτητές περάσουν με πανελλαδικές εξετάσεις το κάθε μάθημα της σχολής τους, δηλαδή αξιοκρατικά, τότε να παίρνουν το πτυχίο τους.

Είναι ευθύνη των πολιτικών, που δεν παραδέχονται ότι δεν μπορούν να δώσουν τόσα λεφτά στην παιδεία και στις συγκεκριμένες σχολές με μεγάλη ζήτηση, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να σπουδάσει αυτό που θέλει.

Αν μπορέσουν να βγάλουν τη σχολή όλοι οι εισακτέοι, τότε να ασκήσουν όλοι το επάγγελμα.

Ο κάθε φοιτητής να έχει το δικαίωμα να δώσει κάθε μάθημα όσες φορές θέλει και σε όποια εξεταστική θέλει μέχρι να το περάσει. Οι φοιτητές να έχουν δικαίωμα να διακόψουν τις σπουδές τους για όσο χρόνο το επιθυμούν. Για αυτό το διάστημα όμως χάνουν την φοιτητική τους ιδιότητα και τα προνόμια του φοιτητή (ασφάλιση, πάσο).

Να έχουν δικαίωμα να αλλάξουν όποτε θέλουν σχολή και να εγγραφούν άμεσα στην καινούργια σχολή της προτίμησής τους. Να μπορούν να την παρακολουθήσουν για όσο διάστημα θέλουν. Να μην υπάρχει ελάχιστη διάρκεια σπουδών. Όταν οι φοιτητές τελειώνουν και περνούν επιτυχώς όλα τα μαθήματα, τότε να ορκίζονται άμεσα. Το πρόγραμμα σπουδών να είναι ενδεικτικό και ο κάθε φοιτητής να παρακολουθεί τα μαθήματα με τη σειρά που θέλει.

Η εξέταση των μαθημάτων να γίνεται ως εξής: ο κάθε φοιτητής να πρέπει να γράψει χειρόγραφα περίληψη της ύλης του μαθήματος. Οι σελίδες της περίληψης να είναι ίσες με το 7% των σελίδων της ύλης. Να παραδίδεται η περίληψη στους διδάσκοντες. Οι διδάσκοντες στη συνέχεια να διαπιστώνουν ότι η περίληψη γράφτηκε με τον δικό του γραφικό χαρακτήρα και χωρίς να τη βαθμολογούν να τον επιτρέπουν να δίνει πανελλαδικές εξετάσεις στο συγκεκριμένο μάθημα.

Η εξέταση των μαθημάτων πανελλαδικά να γίνεται ως εξής: όλοι οι διδάσκοντες ενός μαθήματος να εκδίδουν 200 - 300 ερωτήσεις και απαντήσεις, που θεωρούν τις βασικές γνώσεις του μαθήματος αυτού. Τις γνώσεις τις οποίες ο φοιτητής οφείλει να γνωρίζει για να εμβαθύνει αργότερα στο μάθημα αυτό αν το επιθυμήσει. Στις εξετάσεις να ζητούνται ορισμένες από αυτές τις γνωστές ερωτήσεις να γραφτούν.

Αφού ο φοιτητής γράψει την περίληψη και περάσει και στις εξετάσεις να θεωρείται ότι πέρασε το μάθημα.

Στα αμφιθέατρα δε θα διδάσκεται νέα ύλη. Θα μετατραπούν σε χώρους επίλυσης αποριών του μαθήματος που έχουν ήδη διαβάσει οι φοιτητές. Τέρμα ο μονόλογος του διδάσκοντα!

Κάθε σχολή πρέπει να έχει οργανωμένη βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο με επαρκές μέγεθος για τους φοιτητές. Το αναγνωστήριο να θεωρείται το πιο σημαντικό τμήμα της σχολής και να λειτουργεί μέχρι το βράδυ. Η φοιτητική λέσχη να σιτίζει τους φοιτητές με αξιοπρεπή φαγητά και με ποικιλία κάθε μέρα.

Στα υποχρεωτικά εργαστήρια να αντιστοιχεί ένας διδάσκοντας για κάθε 5 φοιτητές. Επίσης να μπορεί ο φοιτητής να δώσει ένα μάθημα σε κομμάτια, δηλαδή σε προόδους. Να χωριστεί η ύλη του κάθε μαθήματος σε 2 - 3 τμήματα και ο φοιτητής να επιλέγει αν θα δώσει 3 εξετάσεις σε κάθε τμήμα χωριστά ή 1 μεγάλη εξέταση σε όλη την ύλη. Όταν περάσει όλα τα τμήματα του μαθήματος να θεωρείται ότι πέρασε το μάθημα.

Και φυσικά θεωρώ ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση και γενικότερα η παιδεία ως βασικό αγαθό μαζί με την στέγη, την τροφή και την αγάπη, πρέπει να παρέχεται δωρεάν.